Ve Aleyküm selam. Sorunuzun cevabı şu şekildedir:
Bilgi yarışmasından kazanılan paranın helal olması konusu kumar mevzusu üzerinden değerlendirilmektedir. Kumar nedir? Örneğin 2 kişinin ortaya para koyması ve yarışma sonucunda da o paranın tamamını, kazanan kişinin alması, diğer para yatıran kişinin ise hiçbir şey kazanamadığı gibi yatırdığı parayı da kaybetmesidir.
Bilgi yarışmalarında şuna dikkat edilmeli:
- Yarışmacılar yarışmaya katılmak için bir ücret ödememeli, ödüyorsa bu kumara girmiş olur. Çünkü hiç bir şey kazanamama riski mevcuttur ve ödediği parayı da kaybetmiş olacaktır.
- Eğer herhangi bir şey ödemiyorsa ki genelde günümüzdeki yarışmalarda durum budur. Yarışmacılar bir şey ödemezler, sponsorlar masrafları hallederler. Bu durumda, ödülü de yarışmacılar dışında üçüncü bir kişi veriyorsa (bu bir tv kanalı olabilir vs.) kazanan kişinin aldığı para helal olur. Buraya kadar bir sorun yoktur. (Kâsânî, VI, 206; Fetâva’l-Hindiyye, V, 400)
- Ancak burada da şöyle bir durum var: Yarışmanın içeriği önemlidir. Eğer verilen sorular doğru cevaplandıkça kişi para kazanıyor ve o parayı da o anda hak ediyorsa; artık o paranın sahibi olmuş demektir. Fakat bazı yarışmalar, yarışmanın belli bir yerinden sonra "yarışmaya devam etmek isterseniz daha büyük ödül var, ancak devam edip de yanlış cevap verirseniz hak etmiş olduğunuz parayı da kaybedersiniz" diyorlar. Bu şekilde olursa bu kumara girer. "Şuan 5. sorudayız ve 5000 Tl'lik bir rakamı bizden kazanmış oldunuz. Dilerseniz paranızı alıp gidebilir, dilerseniz devam edebilirsiniz." şeklinde bir misal verebiliriz.
- Çünkü yarışmacı belli bir yere kadar gelmiş ve belli bir miktar parayı, yarışmanın şartları gereği hak etmiştir. O anda yarışmadan çıkacak olsa o parayı alıp gidebilecektir, o paranın sahibi olmuştur. İşte o anda "daha fazlasını kazanmak için devam edebilirsiniz", denildiğinde yarışmacı devam ederse ve hatalı bir cevap verirse; normal şartlarda hak etmiş olduğu parayı da geri alıyorlarsa; bu durum kesinlikle caiz olamaz. Zira bu kumar gibidir. Ortaya bir para yatırılmış oluyor, yanlış cevap verildiğinde ise o paradan mahrum olunuyor.
Fakat yanlış cevap verildiği takdirde daha önce hak edilen paraya bir zarar gelmiyorsa "yanlış cevap verseniz de o para artık her türlü sizindir" diyorlarsa bunda herhangi bir sıkıntı yoktur.
Bilgi yarışmasına katılmayı iki şekilde değerlendirmek icab eder:
Katılım ücreti ödeyerek katılınan yarışmalarda ödül kazanmak, o paranın helal olması veya haram olması bazı şartlara bağlıdır:
Kim Milyoner Olmak ister adlı bilgi yarışmasından kazanılan para helal değildir. Gerekçemiz ise şudur: Yarışmayı adım adım ele alacak olursak:
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْاَنْصَابُ وَالْاَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
"Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz."
Nu"mân b. Beşîr, parmaklarıyla iki kulağını göstererek, Rasûlullah"ı (sav) şöyle söylerken işittiğini aktarmaktadır: “Helal bellidir, haram da bellidir. Bu ikisinin arasında ise bazı şüpheli şeyler vardır ki insanların ekseriyeti bunları bilmezler. Kim şüpheli şeylerden sakınırsa, dinini ve ırzını (namus ve haysiyetini) korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse, harama düşmüş olur...”(M4094 Müslim, Müsâkât, 107)